П`ятниця, 17.05.2024, 18:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Пошук
Календар
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 14
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Липень » 2 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ПОЛІЕТИЛЕНОВОЇ УПАКОВКИ
13:02
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ПОЛІЕТИЛЕНОВОЇ УПАКОВКИ

3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів.

Мета акції – формування екоповедінки та привернення уваги до проблеми забруднення довкілля.

Хто і для чого створив пластикові пакети?
Насправді, їх вигадали не як шкоду, а для харчової промисловості. Це винахід шведського інженера Стена Густава Туліна, як прототип сучасної полегшеної господарської сумки (1957р.). У 1977 році пакети вже з’явились у супермаркетах.

Чим шкідливі поліетиленові пакети?

Пластик виробляється з невідновлюваних ресурсів таких як нафтопродукти, видобуток яких шкодить довкіллю(використовують35 л нафти на 1000 пакетів"). А ще звичайні пластикові пакети дуже повільно розкладаються у природі, і можуть знаходитися в природному середовищі понад кілька століть, поки не розкладуться (середній час використання одного пакета – 20 хвилин. Час його розкладання в природі – від 100 до 400 років.). Частинки пакетів потрапляють у воду і харчі та становлять загрозу людському здоров’ю.

Пакети є шкодою для тварин, які часто плутають їх із їжею та заплутаються в них,  що спричиняє їхню загибель.

За підрахунками щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.

Чи потрібно забороняти пластикові пакети?
Так. Або, хоча б, обмежити їх використання. Це зменьшить потрапляння цього виду відходів у навколишнє середовище.

Більше 33 країн світу повністю відмовилися від пластикових пакетів, а 53-и ввели часткове обмеження або податкову систему. Повністю відмовилися від пакетів: Ефіопія, Кенія, Уганда, Руанда, Камерун, Бангладеш, Сінгапур, Індія, Франція, Тайвань та інші. Деякі країни використовують обмеження і податкові важелі: Китай, В'єтнам, Ізраїль, Данія, Ірландія, Чехія, Австрія, Швейцарія, Іспанія, Естонія і ряд інших.

У  листопаді 2019 року Верховна рада України в першому читанні підтримала законопроект №2051-1, який пропонує обмежити використання пластикових пакетів з 2022 року.

Чи є альтернатива поліетиленовим пакетам?
Так, альтернативи все ж існують - це паперові та полотняні сумки багаторазового використання; пакети які біологічно розкладаються і придатні для "компостування" та різні види екосумок.

   Перейдіть за посиланням: Пластик іде в минуле

Переглядів: 105 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar